Recept : Jak na nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice patří k nejoblíbenějším receptům české i slovenské kuchyně. Svůj původ má ale v Uhrách pod názvem „kuřecí paprikáš“. Už začátkem 19. století se však stal oblíbeným receptem v celém Rakouském císařství, odkud doputoval do Čech a z Uher zase na Slovensko. Vyzkoušejte náš recept na báječné kuře na paprice s bramborovými noky – je lahodný a váš jídelníček rozhodně obohatí. Recept jsme připravili pro pět osob: když jedna nebo dvě porce zbydou, budete mít další den oběd do krabičky. Kuře na paprice totiž chutná skvěle i druhý den.

  • Množství: 5 porcí
  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: 35 minut

Náročnost: vyšší

Připravte si:

Na domácí noky:

  • 300 g brambor
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 110 g polohrubé mouky
  • špetku soli

Na kuře na paprice

  • 700 g vykostěných kuřecích kousků
  • 1 velkou červenou cibuli
  • 1 lžíci mleté papriky
  • 0,6 l kuřecího vývaru
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce másla (25 g)
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

A jak na to?

Nejprve uvařte brambory ve slupce v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte je na jemném struhadle do větší mísy. K nastrouhaným bramborám přidejte celé vejce, žloutek, polohrubou mouku a špetku soli. Rukama dobře propracujte v hladké těsto.

Z těsta si připravte několik válečků a každý nakrájejte na několik malých kousků. Na válu pod noky udržujte vrstvu mouky, aby se vám při práci příliš nelepily. Noky můžete dotvarovat pomocí vidličky.

Nyní je čas připravit kuřecí kousky na paprice. V hluboké pánvi nebo ve větším hrnci zlehka na másle osmahněte na kousky nakrájenou červenou cibuli. K cibuli přidejte kuřecí kousky, osolte je a orestujte je z obou stran. Přidejte mletou papriku a mouku a ještě jednou maso z obou stran velmi krátce orestujte. Přidejte kuřecí vývar, kuličky nového koření, bobkový list a pepř, polovinu smetany, promíchejte a vařte na středním stupni 30 minut pod pokličkou.

Pár minut před koncem vhoďte připravené noky do vroucí osolené vody. Vařte je přibližně 3 minuty – uvařené noky vyplavou samy na povrch; poté je sceďte. Ke kuřecím kouskům přidejte zbývající smetanu, dochuťte solí, promíchejte a můžete podávat.